Címkék

2017. szept. 19.

Toronyélmény - A Hermina Alkotócsoport kiállítása


A zeneszerzőkből, zenészekből és képzőművészekből álló Hermina csoport különleges audiovizuális alkotásokkal, élőzenével, fény-tér-installációkkal várja a látogatókat a fasori evangélikus templom tornyában, ahol 12 fős csoportokban lehet körülnézni. 
Előzetes regisztrációhoz kötött: peternakanna@gmail.com

A kiállítás a reformáció 500. évfordulójához és az Ars Sacra 2017-es mottójához („Ne féljetek!”) egyaránt kapcsolódik. A cím Luther Márton ún. „toronyélményére” utal, amikor a wittenbergi kolostor toronyszobájában a Bibliát olvasva világossá vált előtte, hogy Isten kegyelmes hozzánk, függetlenül attól, mi milyenek vagyunk; valójában ez a felismerés indította el a reformációt. 
Luther élménye felszabadító volt akkor és ma is. Ezenkívül pedig hívők és nem hívők számára egyaránt fontos üzenet lehet, hogy Luther mert saját maga értelmezni egy szöveget, elvonatkoztatni korának beszűkült, intoleráns és bűntudatkeltő gondolkodásmódjától és kimondani, amit megértett. Alapvető üzenete a toronyélménynek: merjünk gondolkodni, és nem kell feltétlenül elfogadni azt, amit mások ránk akarnak erőltetni. Ma is fontos felhívni a figyelmet a művészet, gondolkodás, értelmezés szabadságára, ezáltal a reformáció üzenetéből is megérthetünk valamit. A transzcendenssel való találkozás pedig nem feltétlenül félelmetes, hanem felszabadító is lehet. Merjünk szembenézni a félelmeinkkel, ne tartson vissza senkit a templomtorony látogatásától tériszony, a kortárs művészettől vagy szakrális témáktól való idegenkedés!

Az alkotók:
Ádám Zsófia, antalaci, Balogh Máté, Bolcsó Bálint, Csábi Ádám, Lakatos Áron, Muntag Lőrinc, Nádas Eszter, Nagy Zsófia, Peternák Anna, Piros Boróka, Rubik Ernő Zoltán, Tornyainé Dóry Zsuzsa, Tornyai Péter, Váczi Dániel

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
A fasori templom tornyában vezetéssel, 12 fős csoportokban lehet körülnézni.
A látogatás előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrációs szándékukat kérjük a peternakanna@gmail.com emailcímre küldött üzenetben jelezzék!
Időpontok 16:30., 17:00., 17:30., 18:30., 19:00., 19:30., 20:00., 20:30., 21:00., 21:30.