Címkék

2017. máj. 6.

Sebes, forgatós - Horváth Balázzsal közös munka




 videó-hang installáció, 4.54 perc, az installáció mérete: 120x50x60 cm, technika: fa, vaslemez.

Mű leírása
Gyűjteni, lejegyezni, tudományosan rendszerezni, majd a tapasztalatok alapján a műzenei formákat, hangzásvilágot „megfertőzni” e tudással – tette ezt Bartók Béla. Gyűjteményekben újra felfedezni, az ízlésünknek megfelelően válogatni, a vizuális és akusztikus élmények segítségével új perspektívát bemutatni – teszik most az alkotók. Mindezt egy fonográf segítségével.
A XX. század elején a népzenekutatói munkában fontos eszköz volt a rögzítésre és lejátszásra is alkalmas fonográf. Ezt az időszakot idézi fel az installáció. A fonográf itt egyszerre lejátszó és projekciós felület, kísérletet téve zenei és vizuális népművészeti motívumok összejátszására és formai analógiák keresésére.
Sebes, forgatós – e két alapvető népzenei megjelölés utólagos ám pontos megtalálása annak, ami a videó-hang installáció vizuális oldalát jellemzi. Az installáció akusztikus részében is fellelhetők olyan, a magyar hangszeres népzene ritmikai és hangszerhasználatára jellemző fordulatok, melyek a forgatósra utalnak. Bartók Béla népzenei gyűjtőútjai során többször is járt Székelyföldön. Az animációban felhasznált népi kerámia tányérok fényképei székelyföldi gyűjteményekből származnak. A zenei töredékek részben szintén Bartók gyűjtései, részben pedig saját műveinek általa zongorázott és forgásra emlékeztető motívumai. A forgó és kaleidoszkópszerűen váltakozó képeket a zene megerősíti, alátámasztja vagy csak kíséri, ahogy Bartók a népdalt zongorakísérettel látta el.
Az animáció létrejöttét a Székely Nemzeti Múzeum, a Haszmann Pál Múzeum és a Csíkszentdomokosi Néprajzi Gyűjtemény támogatta. A zenei részletek származási helye a Néprajzi Múzeum honlapja és a Bartók Hangfelvételei Centenáriumi Összkiadása.

Részlet a videóból